Vipassana introductie cursus

28Nov2019

Introductiecursus Inzichtmeditatie (Vipassana) 

page1image1715136

De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1 1⁄2 uur en vindt plaats in Studio Da Vasco, aan de Vasco Da Gamastraat 10, in de Baarsjes.

Wat brengt inzichtmeditatie?
De kern van inzichtmeditatie is opmerkzaamheid of mindfulness. Uit onderzoek
blijkt dat we ons door mindfulness mentaal en fysiek beter voelen. Stress, angst of somberheid kunnen verminderen. Inzichtmeditatie is gegrond in het vroege Boeddhisme en leidt tot een dieper begrip van wie en wat we zijn. Er ontstaat kalmte, innerlijke bevrijding, wijsheid, compassie en geluk. Er zijn ook andere 'bijverschijnselen' van inzichtmeditatie; we worden bijvoorbeeld geduldiger en kunnen makkelijker met onszelf en anderen omgaan.

Praktische cursus
In de cursus staat het samen oefenen voorop. Er wordt geoefend in verschillende houdingen (zitten, lopen, staan) en we onderzoeken wat een gezonde houding voor onszelf is. Er wordt uitgelegd waar je op kan letten en hoe je met moeilijke momenten om kan gaan. Er wordt gezamenlijk nabesproken, er is Q&A en mogelijkheid tot uitwisseling. Ook de toepassing in het dagelijks leven komt aan bod. Een aantal kernbegrippen uit het Boeddhisme worden toegelicht met hulp van een aantal korte teksten. Na de cursus kan je instromen in een reguliere meditatiegroep op donderdagavond.

Voor wie?

  • Voor iedereen die nog niet bekend is met inzichtmeditatie en geïnteresseerd is in een duidelijke methode tot het ontwikkelen van inzicht in jezelf.

  • Voor iedereen die al wel bekend is met mediteren, maar deze vorm wil uitproberen of opfrissen.

  • Voor iedereen met mindfulness ervaring die interesse heeft in doorgaan en verdere verdieping.

    Begeleiding
    Joost Verdonkschot en Marieke Jansen. Beide hebben jarenlange ervaring met mindfulness en vipassana-meditatie. Als begeleiders zijn zij verbonden aan ​Amsterdam inzichtmeditatie​ enBrightdharma.nl​. Zie voor een kort profiel van beiden de website van Amsterdam inzichtmeditatie.

page1image1636720page1image1646912

Data: 24, 31 okt, 7, 14, 21 en 28 nov
Tijd: 20.15 - 21.45 uur
Wil je meer weten? Bel of mail met Joost: jverdonkschot@gmail.com, tel 06-41816629.
Kosten​: 95,-. ​svp overmaken op NL60ABNA0410154474 t.n.v. H.R. Aarsse.
Plaats: Studio Da Vasco. Vasco Da Gamastraat 10, Amsterdam
Aanmelden: Riët Aarsse, ​ams.insight.med@gmail.com

page1image1647120

NB
Voor het beoefenen van inzichtmeditatie hoef je geen Boeddhist te zijn of te worden. De Boeddha wilde slechts bijdragen aan het geluk van iedereen, ongeacht afkomst, achtergrond, kleur, sekse of wat dan ook. De uitnodiging was en is: 'kom het zelf bekijken, ervaren en onderzoeken en kijk of het werkt voor je!' Van harte welkom!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.